Nežiadúce a nadmerné ochlpenie – čo s tým?

15.05.2004 Celý región

Mnohí z nás sú postavení pred tento problém. Stačí pohľad do zrkadla, ktoré nám neúprosne odhalí nepríjemnú pravdu. Ženám nepríjemné „ fúziky“ a ...
Mnohí z nás sú postavení pred tento problém. Stačí pohľad do zrkadla, ktoré nám neúprosne odhalí nepríjemnú pravdu. Ženám nepríjemné „ fúziky“ a „ briadku“ , alebo ochlpenie okolo pupka, prsných bradaviek či v zóne bikini, mužom zase nadmerné ochlpenie na lícach, tvári, hrudníku či chrbte.

Všetky príznaky vyššie uvedené pomerne dosť uberajú na kráse, preto je pochopiteľné, že sa títo ľudia snažia ich zbaviť. V dnešnej dobe už existuje široká škála „ nápravných opatrení“ . Akých, to sme sa opýtali MUDr. Gabriely Machalovej z centra pre starostlivosť o problémovú pokožku COSMEDERM na Sabinovskej ulici 78 v Prešove.
Nadmerný rast nežiadúcich chĺpkov majú v podstatnej miere „ na svedomí“ hormóny, presnejšie ich porušená rovnováha smerom k mužským hormónom. Ich pôsobením dochádza na jednej strane k rozvoju pohlavných znakov, no pri ich nerovnováhe aj k rozvoju niektorých chorobných príznakov – nadmerné a nežiadúce ochlpenie, akné, zmeny hlasu, vizáže atď. . Tvorba hormónov je riadená najmä geneticky, a je to hlavne dedičnosť, ktorá má na ňu rozhodujúci vplyv. Ďalšou príčinou môže byť prívod hormónov do organizmu.
Možností na nápravu toho stavu stále pribúda. Najstaršou metódou na odstránenie chĺpkov je holenie a vytrhávanie chĺpkov. Sú to metódy s dočasným efektom, lebo nedochádza k zničeniu vlasových cibuliek a tak chĺpky rýchlo dorastajú.
Ďalšou metódou je depilácia voskom. Vykonáva sa väčšinou v laických (aj lekárskych) kozmetických salónoch a v poslednom čase aj v domácom prostredí, keďže sa rozšírila obchodná ponuka depilačných voskov pre domáce použitie. Tu sa taktiež „ vytrhávajú“ chĺpky bez zničenia vlasovej cibuľky a tieto tak opäť dorastajú, aj keď o niečo pomalšie. Jej výhodou je pomerne jednoduché prevedenie a možnosť použitia aj na veľké plochy. Nevýhodou je pomerne veľká bolestivosť (ako keď trháte leukoplast z kože), možnosť zanesenia infekcie najmä pri neodbornom prevedení a nedodržaní hygienických opatrení, ako aj vyššie spomínané obnovenie rastu ochlpenia.
O niečo trvácnejšia a „ definitívnejšia“ je epilácia elektrickou ihlou. Pri tejto metóde je potrebné špeciálnou tenkou ihlou napichnúť vlasový folikul (miesto, odkiaľ rastie vlas) a aplikovať nízku intenzitu elektrického prúdu do oblasti, odkiaľ vyrastá chĺpok. Toto má za následok zničenie vlasovej cibuľky a tak aj obmedzenie rastu chĺpku. Praktické skúsenosti však ukazujú, že aj po tejto metóde dochádza k rastu chĺpkov, avšak značne obmedzenému, čo si aj napriek tomu vyžaduje opakovanie procedúry. Je to tak preto, lebo nie všetky chĺpky sú zachytené vo fáze rastu (teda citlivej na ich zničenie). Niekedy sa na tom podpisuje aj „ hormonálne pozadie“ organizmu, a zriedkavo aj technické prevedenie epilácie. Nevýhodou je pomerne dlhšie trvanie ošetrenia, ktoré vyžaduje vysokú koncentráciu a dobrý zrak, niekedy nutnosť opakovania procedúry. Vykonáva sa v salónoch lekárskej kozmetiky (niekedy sa vykonávala aj na niektorých kožných ambulanciách), keďže je nutné zabezpečiť zodpovedajúcu odbornú úroveň personálu, ako aj správnu dezinfekciu a sterilizáciu nástrojov. Výhodou je aj pomerne prijateľná cena.
Hitom poslednej doby je laserová epilácia, alebo fotoepilácia. Pri nej sa používa na epiláciu špeciálny prístroj, ktorý produkuje svetelné žiarenie špeciálne sústredené do úzkeho zväzku lúčov, pričom dochádza k zosilneniu účinku takto vzniknutého svetelného lúča. Toto je princípom lasera. Na epiláciu je potrebné použiť taký laser, ktorý produkuje svetlo o vlnovej dĺžke, na ktorú je citlivé farbivo vlasového chĺpka – melanín. Laser svojim pôsobením reaguje s farbivom vlasu, a takto zničí definitívne chĺpok, ktorý prestáva rásť a odumrie. Z toho vyplýva aj vyššia účinnosť tejto metódy na tmavé chĺpky na svetlejšej pokožke. Nevýhodou je vyššia cena zákroku (vysoká cena laserového prístroja), ako aj nutnosť použiť pomerne „ silný“ prístroj, ktorý môže vyvolať aj tomu zodpovedajúce nežiadúce účinky na pokožku (podobné slabšej popálenine). Často je potrebných viac sedení na docielenie definitívneho odstránenia chĺpkov, lebo nie všetky chĺpky počas zákroku sú v citlivej, rastovej fáze.
V poslednej dobe sú na našom trhu laserové prístroje, ktoré pôsobia kombináciou laserového a rádiofrekvenčného (elektrického) žiarenia (napr. laserokozmetický prístroj AURORA). Toto umožňuje použiť nižšiu intenzitu laserového žiarenia na dosiahnutie žiadaného účinku, a tým zníženie nežiadúcich účinkov laserového pôsobenia na pokožku. Zároveň to umožňuje zachytiť a zničiť chĺpky s nižším obsahom pigmentu (teda svetlejšie), v porovnaní s klasickými laserovými prístrojmi.

Najčastejšie otázky našich pacientov týkajúce sa metód odstraňovania nežiadúceho ochlpenia:

· Ako prebieha epilácia elektrickou ihlou?
Keďže sa jedná o časovo dlhší úkon, je nutné sa na zákrok vopred objednať. Po dezinfekcii oblasti epilácie sú postupne jednotlivo napichované tenkou ihlou jednotlivé chĺpky a aplikovaný elektrický prúd o nízkej intenzite, ktorý zničí vlasovú cibuľku. Takto ošetrený chĺpok sa potom temer bezbolestne vytiahne.

· Ako dlho trvá tento zákrok?
Zákrok trvá podľa rozsahu ochlpenia a počtu chĺpkov, a tiež podľa toho, či sa jedná o prvú epiláciu, ktorá je dlhšia, alebo opakovanú. Časovo je to v rozmedzí 10-45 minút, ojedinele aj dlhšie.

· Po akom čase je vhodné opakovať epiláciu elektrickou ihlou?
Táto doba je dosť individuálna, a pohybuje sa v rozmedzí 3-6 týždňov, niekedy aj menej často.

· Je pravdepodobnosť trvalého odstránenia chĺpkov pomocou epilácie elektrickou ihlou?
Táto pravdepodobnosť tu stále existuje, aj keď je menšia, ako u fotoepilácie.

· Je fotoepilácia prístrojom AURORA bezpečná?
Áno, lebo v porovnaní s klasickými laserovými epilačnými prístrojmi je možnosť poškodenia zdravia svetelnou alebo elektrickou energiou minimálna. Tieto prístroje sa v estetickej medicíne bezpečne využívajú už desiatky rokov.

· Aké výsledky môžem očakávať od ošetrenia AUROROU?
Dochádza k stále väčšej redukcii ochlpenia, ako aj k rastu výrazne svetlejších, jemnejších a pomalšie rastúcich chĺpkov v ošetrovanej oblasti.

· Po koľkých sedeniach možno očakávať uspokojivý výsledok?
Popisuje sa priemerný počet 4-8 sedení, avšak výsledky sú individuálne a závislé jednak od medicínskych, ako aj od genetických faktorov. Väčšinou si svetlé vlasy vyžadujú väčší počet ošetrení ako tmavé.

· Ako často je možné ošetrenie absolvovať?
Ošetrenia sa obyčajne vykonávajú každé 2-3 mesiace, avšak závisí to aj od individuálnych faktorov. Podrobnosti Vám vysvetlí Váš ošetrujúci lekár počas vstupnej konzultácie.

· Je ošetrenie AUROROU bolestivé?
Pocity počas ošetrovania sa popisujú ako „ štipnutie po prasknutí gumičky“ a trvajú iba zlomok sekundy. Potom môžete pociťovať krátku dobu teplo alebo štipnutie. Väčšina pacientov znáša ošetrenie bez akéhokoľvek anestetického krému, ktorý však možno použiť u veľmi citlivých jedincov.

· Ako prebieha obdobie po ošetrení laserom AURORA?
Dochádza k dočasnému začervenaniu pokožky, ktoré trvá veľmi krátko. Väčšina pacientov sa môže vrátiť do práce alebo k bežným aktivitám ihneď po ošetrení. Počas nasledujúcich 3-4 týždňov budú chĺpky postupne vypadávať z ošetrovanej oblasti.

· Kto sa môže podrobiť laserovej epilácii?
Každý, kto sa chce zbaviť holenia, používania vosku, epilácie elektrickou ihlou alebo iných bolestivých metód odstraňovania nežiadúceho ochlpenia. Existuje však niekoľko zdravotných stavov, kedy nemožno túto metódu použiť. Preto je vhodná vstupná konzultácia s ošetrujúcim lekárom, počas ktorej musia byť tieto kontraindikácie prejednané.

Všetky vyššie spomínané zákroky vykonávame aj v našom zariadení – firme COSMEDERM, starostlivosť o problémovú pokožku v Prešove, na Sabinovskej 78. K dispozícii je Vám kožná ambulancia vedená MUDr. Gabrielou Machalovou (denne okrem štvrtka od 8,00-13,00), jednak aj lekárska kozmetika, v ktorej vykonávame aj iné špecializované úkony – ošetrovanie komplikovaných akné, odstraňovanie drobných kožných tumorčekov, špeciálne masáže a omladzovacie procedúry, mezoterapia, peelingy 70% kyselinou glykolovou...a.i.
V blízkej dobe zavádzame aj v našom zariadení možnosť fotoepilácie laserokozmetickým prístrojom AURORA a takto chceme sprístupniť toto ošetrenie všetkým, ktorí ho potrebujú.
Podrobnejšie informácie môžete získať aj na tel. č. 051-771 39 28 alebo 0903 611 565, prípadne aj osobne pri návšteve nášho zariadenia.
 

Vyberte región